הרבה מאתנו בוחרים בשלב מסוים בחיים, לאמץ גור כלבים, חמוד קטן וקופצני, לטייל ולשחק עמו בהרבה שמחה ואהבה, אך לא תמיד אנו מבינים את גודל האחריות שישנה בהחזקתו ובגידולו של כלב, שכן, על פי חוק אם כלבנו גורם לנזק גוף לאדם אחר נידרש לפצותו, לעיתים בסכום גדול מאד.
פקודת הנזיקין (נוסח חדש) קובעת בסעיף 41א, כי "בתובענה בשל נזק לגוף שנגרם על ידי כלב, חייב בעליו של הכלב או מי שמחזיק בכלב דרך קבע (להלן – הבעלים) לפצות את הניזוק, ואין נפקא מינה אם הייתה או לא הייתה התרשלות מצדו של הבעלים".
ברור, לפי סעיף זה, כי החוק בא להגן על אותו אדם שנפגע כתוצאה מתקיפת כלב ולשם הדוגמא, אם כלב נושך ילד יכול הדבר להוביל לנזק גוף ואף לטראומה נפשית אשר תותיר נכות רפואית ונכות נפשית של ממש, ולכן – כל מי שמחזיק כלב צריך להבין היטב את ההשלכות הצפויות להתנהלות בלתי אחראית עם הכלב.
ומה קורה אם הכלב ברח מהרצועה ונשך מישהו ? אם נתייחס לחוק היבש, הרי שאין משמעות לעצם הרשלנות של בעלי הכלב שהרי כלשון הסעיף עצם נשיכת הכלב והנזק שנגרם בעקבות הנשיכה הם המחייבים, ועל הבעלים חלה החובה לפצות את הנפגע בפיצוי כספי.
ואולם נשאלת השאלה, האם בכל מקרה של תקיפת כלב וגרימת נזק לאדם אחר יחויב הבעלים של הכלב בתשלום פיצוי ?
סעיף 41ב לפקודת הנזיקין קובע, כי ככלל לא תהא הגנה לבעלי הכלב שהזיק אלא באחד משלושה מצבים:
הייתה התגרות מצד הניזוק בכלב.
האדם שננשך, תקף בעצמו את בעלי הכלב, בן זוג, הוריו או ילדיו.
האדם שנפגע הסיג גבול במקרקעין של בעלי הכלב.
באם הכלב קשור לרצועה ומטייל עם בעליו בניחותא, ובא אדם ומתגרה בכלב או תוקף את בעליו, הרי סביר להניח שהכלב לא יישאר רגוע וברגע אחד ישתחרר מידי בעליו ויינשך את אותו אדם. כמפורט ובהתאם לפקודת הנזיקין לבעל הכלב הנושך הגנה מפני תשלום פיצויים.
ואולם אדם שניגש לכלב באופן פתאומי אך ורק על מנת ללטפו יחשב אולי בעיני הכלב כמתגרה "הזכאי לנשיכה" בעוד האדם המלטף יחשב כמי שהותקף.
סוגיות כאלו מגיעות לא אחת לפתחו של בית המשפט במסגרת תביעה לפיצויים בשל נזקי גוף כאשר, בכול מקרה של תקיפת כלב, מומלץ לבדוק היטב את הנסיבות ולבחון, האם יש מקום להגיש תביעת נזיקין לבית המשפט, זאת כמובן באמצעות עורך דין המתמחה בתחום נזקי גוף.
לפני אחרון אך חשוב. לאלו מאתנו המחזיקים בכלב יש את האפשרות לרכוש ביטוח המכסה נזק גוף עקב תקיפת כלב, כאשר למעשה כבר כיום "בפוליסות ביטוח דירה" של חברות ביטוח רבות קיים כיסוי להיזק על ידי כלב, ולכן – מי שניזוק על ידי תקיפת כלב טוב יעשה ויבדוק מול בעליו של הכלב המזיק האם הוא מבוטח ובאיזה חברת ביטוח.
לסיכום, כל מי שמחזיק בכלב, צריך לדעת כי מוטלת עליו אחריות למנוע תקיפת אדם אחר על ידי כלבו ובמידה ולא יעשה כן, תהא לו אחריות כמעט מוחלטת לתשלום פיצויים בגין נזקי גוף כאשר לא בנקל יוכל להשתחרר מחובתו. ואולם טוב יעשה הניזוק עם יפנה לעורך דין המתמחה בתחום הנזיקין, על מנת שהאחרון ייעץ לו כיצד לנהל את התביעה ולקבל את הפיצוי המרבי בנסיבות וכיצד להתמודד, במידת הצורך, עם טענות ההגנה העומדות לבעלי הכלב.
האמור במאמר זה הנו כללי ואינו בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף בשום דרך ו/או צורה. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד !
עו"ד אורי תבור
תבור ושות'- משרד מוביל ומומחה לליווי וייצוג משפטי - ביטוח, מסחרי, נזיקין.
http://www.law-tavor.co.il